Bettskena

Bettskena används för att förhindra att pressa tänder samt skydda mot slitage.

Att omedvetet pressa eller gnissla tänder har blivit allt vanligare i takt med att stressen i samhället har ökat.

Vanligtvis märker många först inte av detta men med tiden slits tänderna och/eller man blir öm och får ont i käkarna. Tandgnissling och pressning kan ske både nattetid som dagtid.

Detta kan leda till huvudvärk med spända samt ömma tuggmuskler och ibland käkledsknäppningar. Man kan ha svårt att gapa stort, är öm vid tuggning och det är vanligt att vakna med smärta.

Dessutom sker ofta ett ökat slitage på tänderna där skär och kanter, framför allt på framtänder, med tiden blir vassa och taggiga. Detta kan i sin tur kan leda till att tandväggar eller fyllningar går sönder.

Behandling

Behandling med bettskena kan lindra ovannämnda besvär och skydda tänderna från slitage. Dessutom stabiliserar skenan käken samt avlastar käkmuskulatur och käkleder.

Bettskenan blir då som en stötdämpare mellan tänderna. Tänderna pressas ihop mer sällan, mindre hårt och under kortare tid.

Den vanligaste bettskenan är formad som en hästsko, tillverkad av plast och sitter i överkäken. En bettskena är framställd hos tandtekniker efter avgjutning av patientens tänder.

Bettskenan används nattetid.

Avslappningsövningar kan hjälpa, ibland i kombination med bettskena

I många fall kan även besvären lindras eller kombineras med avslappningsövningar.

Behandlingen går ut på att bryta vanan att pressa ihop käkarna och att få musklerna att slappna av. Dessa övningar är viktiga att utföra regelbundet för att få resultat.

Bettslipning – jämnare bett

Man strävar alltid efter att ha många och jämt fördelade kontakter i bettet.  Finns det ojämnheter i bettet kan det gör att man biter ogynnsamt, vilket kan leda till ökad belastning på käkleder och käkmuskulatur. I dessa fall kan det vara lämpligt att slipa lätt på vissa tandytor för att fördela belastningen jämnare i bettet.