Tandhygienist

En tandhygienist arbetar tillsammans med tandläkare för att hjälpa till att hålla patienters tänder och mun friska. De utför vanligtvis rengöring av tänderna, inklusive borttagning av plack och tandsten, och ger råd om god munhygien. Tandhygienister kan också ta röntgenbilder, applicera kariesbehandlande lösningar och utföra andra preventiva åtgärder.
Att gå på regelbundna besök är en förutsättning för att upprätthålla en god munhälsa.

Vad gör en tandhygienist?

En tandhygienist arbetar främst med förebyggande åtgärder genom att informera och instruera för att upprätthålla en god munhygien. Detta görs bland annat genom kostråd och instruktioner i borstteknik och mellanrumsrengöring.

En tandhygienist diagnostiserar och behandlar flera olika tillstånd i din mun. Det vanligaste är att de mäter dina tandköttsfickor och går igenom hur tandköttet mår. Därefter tar tandhygienisten bort tandsten och bakteriebeläggningar, polerar tänderna och fluorbehandlar dem.

Målet är att undvika sjukdomar så som karies och tandköttsinflammation, där det senare av dem kan leda till parodontit (tandlossning).

Med sina breda kunskaper hjälper våra tandhygienister dig att uppnå en god munhälsa.

Tandborstar i olika färger. Tandhygienist

Varför ska jag gå till en tandhygienist?

 Patienter som har problem med blödande, svullet och ömmande tandkött eller får tandsten ofta bör gå till en tandhygienist. 

Om man inte tar hand om sin munhygien och inte får professionell hjälp leder det till stora problem i munnen. 

Att få hjälp med borttagning av tandsten och munhygieninstruktioner är en viktigt del för att det inte ska leda till tandlossning.

Tandhygienisten har även en mycket viktig roll för den allmänna hälsan, då det visat sig att kronisk inflammation i tändernas stödjevävnad ökar risken för hjärt-kärl sjukdomar.

Andra anledningar till att besöka en tandhygienist kan vara att man ofta får hål i tänderna (karies), eller lider av dålig andedräkt.

Hur ofta ska jag gå till en tandhygienist?

Vi rekommenderar ett besök hos tandhygienisten 1-2 gånger per år för att få tänderna undersökta och rengjorda för att fortsatt kunna upprätthålla en god munhälsa.

Så klart är detta helt individuellt beroende på hur din munhälsa är. Går du regelbundet på tandläkarbesök och allt ser bra ut, behöver du troligen inte gå till en tandhygienist.

Du är självklart välkommen att prata med din tandläkare om hur dina behov ser ut och om hur ofta du bör besöka en tandhygienist.

Välkommen till Tandvårdsgruppen för att få hjälp av våra fantastiska tandhygienister. Din tandläkare i Göteborg.