Tandreglering

Tandreglering utförs när man vill justerar sneda och trångställda tänder, genom att använda fastsittande räls eller avtagbara skenor, Invisalign.

Vad är tandreglering

Tandreglering kan behövas om tänderna inte får plats utan är tippade, roterade eller står trångt. På så sätt rätar man ut och flyttar tänderna, för att förbättra tändernas utseende och hur de fungerar. Det kan också hjälpa att ta hand om den långsiktiga hälsan hos dina tänder, tandkött och käkleder, genom att sprida bittrycket över alla dina tänder.

Tandreglering kan behandlas med antingen fastsittande tandställning, så kallad räls, eller med Invisalign, osynliga skenor.

Tandställning på modell. En behandlingsmetod för tandreglering.

Varför ska man man utföra tandreglering?

Många människor har trånga eller sneda tänder. Ortodontisk behandling kommer att räta ut tänderna eller flytta dem till en bättre position. Detta kan förbättra deras utseende och hur tänderna biter ihop, samtidigt som de blir lättare att rengöra.

Vissa människor har övre framtänder som sticker ut. Dessa ”framträdande” tänder är mer benägna att skadas, men med ortodontisk behandling kan vi flytta dem tillbaka i linje. Eller hur över- och underkäken möts kan få tänderna att se fula ut och leda till ett felaktigt bett. Ortodontisk behandling kan kanske åtgärda båda dessa problem.

När tänderna inte träffas ordentligt kan detta belasta käkens muskler, orsaka käk- och ledproblem och ibland huvudvärk. Ortodontisk behandling kan hjälpa dig att bita jämnare och minska belastningen.

Vem utför behandlingen

Våra tandläkare kan utföra tandreglering med Invisalign. 

Om du har ett större tandställningsfel så konsulterar vi vår specialist, Ortodontist, Emina Cirgic. Ofta handlar det då om att behandla med fastsittande tandställning. Om man vill att det skall synas lite mindre kan man få fästen i plast eller keramik.

Hur vet man om man kan få tandställning

Det viktigaste är att man gör en fullständig undersökning. Det handlar vanligtvis om att titta på dina tänder, ta tandröntgen och göra gipsmodeller av dina tänder. 

Ett krav är att man har friska tänder och tandkött.

Våra tandläkarteam eller ortodontist diskuterar sedan vilken behandling som är möjlig. När du är säker på att du vill gå vidare kan behandlingen påbörjas.