Dålig andedräkt

Vad orsakar en dålig andedräkt? Hur kan man förebygga tillståndet? Vilka behandlingar är mest relevanta?

Dela

Allmän information

En dålig andedräkt eller halitosis som det också heter, är ett obehagligt tillstånd, som kan vara ett stort bekymmer för många människor och kan likaså påverka självförtroendet. En dålig andedräkt påverkar inte bara den enskilde individen, utan även personer i dess omgivning.

Vad orsakar en dålig andedräkt?

En dålig andedräkt kan fås genom intaget av vissa livsmedel, så som vitlök, mejeriprodukter, kaffe och sockerhaltiga drycker. Men det kan också uppkomma genom en bristande munnhygien, mediciner eller vissa underliggande sjukdomar. Dessa kan enskilt och tillsammans frambringa en dålig andedräkt.

Hur fås en dålig andedräkt av en bristande munhygien? Plack samlas lätt på oåtkomliga platser i munnen, där tandborsten eller mellanrumsborsten har svårt att komma åt. Med tiden hårdnar placket och bildar tandsten. Här kan bakterier ifrån munhålan enklare binda in, ackumuleras, bilda mer uttalade beläggningar, vilka i sig kan ge upphov till en dålig andedräkt.

Detta kan du göra själv!

Ett steg i rätt riktning är att borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm, använda tandtråd/mellanrumsborstar/tandpetare dagligen, undvika att röka, men också att dricka tillräckligt med vatten. Förutom detta finns det diverse munhygiensartiklar som kan hjälpa t.ex. munskölj(0.2% NaF), sugtabletter eller tuggummin. Om detta inte hjälper bör du kontakta din tandläkare eller tandhygienist.

Dela