Afte

Afte är små, smärtsamma sår i munnen som kan vara irriterande. Även känt som munblåsor. Upptäck vad som orsakar afte och hur man kan behandla och förebygga dem.

Dela

Vad är afte och hur ser afte ut?

Afte är små gulvita cirkulära fibrintäckta sår, som är omgivna av en röd rodnad. Tillståndet är mycket smärtsamt och för oftast med sig en svidande och brinnande sensation.
Storleken kan variera, men de är vanligtvis 5-10mm i diameter. Förändringarna är oftast lokaliserade på insidan av läpparna, på mun- och kindslemhinnan, men även på tungan. Afte, som också kallas munblåsor och aftös stomatit, är ofarligt och läker oftast ut av sig självt inom två veckor. 

 
Afte bör inte förknippas med munsår som fås av en Herpes simplex typ 1 (HSV1) infektion, som sedan etablerar en livslång kvarvarande infektion i kroppen. Vid en reaktivering av HSV-1 fås oftast blåsor på läpparna. Viruset förs vanligtvis över till barnet ifrån föräldrarna, vilket sker i en tidig ålder. Tillskillnad ifrån HSV-1, smittar inte afte och förs inte över via saliven.

Afte. Munblåsa insida läppen

Vilka drabbas av afte?

Drygt 20% av befolkningen får afte. Utav den här gruppen får några enskilda individer oftare afte och vissa tenderar att få stora sår. Tillståndet är genetiskt och om båda föräldrarna har afte, är sannolikheten ännu större att även barnet drabbas.

Varför drabbas man av afte?

Anledningen till att man får afte är fortfarande något av ett mysterium. Dock känner man till att en rad riskfaktorer som möjliga orsaker. Här nedan listas flertalet utlösande faktorer:

  • Nedsatt immunförsvar
  • Ärftlighet 
  • Födoämnesallergi: En rad födoämnen kan utlösa afte, exempel på sådana är choklad, kaffe, jordgubbar, tomater, ost och vetemjöl.
  • Skador på munslemhinnan: Bitsår eller tandborstskador kan utlösa afte.
  • Stress: Det är fortfarande okänt hur detta hänger ihop, men troligtvis sänker stressen immunförsvaret, som i sin tur utlöser afte.
  • Hormonella förändringar: Vissa kvinnor drabbas av afte vid menstruation, graviditet, i övergångsåldern eller vid användning av p-piller.
  • Tandkräm: Natriumlaurylsulfat(NLS/SLS) är ett ämne som finns i vissa tandkrämer. Ämnet gör att tandkrämen skummar. Det utlöser inte afte i sig, men en tandkräm som saknar (NLS/SLS) brukar framstå som lindrande hos folk som ofta får afte.
  • Vitaminbrist: Forskning har visat att en brist på vitamin B1, B2, B6, B12, folsyra och järn är sammankopplat med afte.

Hur behandlar man afte?

Dessvärre finns det ingen behandling som botar afte. Mängden sår reduceras oftast om man hittar/finner orsaken till sin afte, se ovanstående utlösande faktorer. Man kan oftast lindra besväret med hjälp av receptfria läkemedel ifrån apoteket. Vid oklarheter, fråga din tandläkare eller tandhygienist för ytterligare råd.
Vid plötsliga frekventa drabbningar av afte eller när tillståndet inte läkt ut efter ett par veckor, är det rekommenderat att söka vård, antingen hos en läkare eller tandläkare. Detta då afte kan vara ett tecken på andra underliggande sjukdomar.

Dela