Afte är små gulvita cirkulära fibrintäckta sår, som är omgivna av en röd rodnad. Tillståndet är mycket smärtsamt och för oftast med sig en svidande och brinnande sensation.
Storleken kan variera, men de är vanligtvis 5-10mm i diameter. Förändringarna är oftast lokaliserade på insidan av läpparna, på mun- och kindslemhinnan, men även på tungan. Afte, som också kallas munblåsor och aftös stomatit, är ofarligt och läker oftast ut av sig självt inom två veckor.
Afte bör inte förknippas med munsår som fås av en Herpes simplex typ 1 (HSV1) infektion, som sedan etablerar en livslång kvarvarande infektion i kroppen. Vid en reaktivering av HSV-1 fås oftast blåsor på läpparna. Viruset förs vanligtvis över till barnet ifrån föräldrarna, vilket sker i en tidig ålder. Tillskillnad ifrån HSV-1, smittar inte afte och förs inte över via saliven.
Drygt 20% av befolkningen får afte. Utav den här gruppen får några enskilda individer oftare afte och vissa tenderar att få stora sår. Tillståndet är genetiskt och om båda föräldrarna har afte, är sannolikheten ännu större att även barnet drabbas.
Anledningen till att man får afte är fortfarande något av ett mysterium. Dock känner man till att en rad riskfaktorer som möjliga orsaker. Här nedan listas flertalet utlösande faktorer:
Dessvärre finns det ingen behandling som botar afte. Mängden sår reduceras oftast om man hittar/finner orsaken till sin afte, se ovanstående utlösande faktorer. Man kan oftast lindra besväret med hjälp av receptfria läkemedel ifrån apoteket. Vid oklarheter, fråga din tandläkare eller tandhygienist för ytterligare råd.
Vid plötsliga frekventa drabbningar av afte eller när tillståndet inte läkt ut efter ett par veckor, är det rekommenderat att söka vård, antingen hos en läkare eller tandläkare. Detta då afte kan vara ett tecken på andra underliggande sjukdomar.
© Design by Tandvårdsgruppen 2024